Pagini

luni, 23 ianuarie 2012

Experiment cu maimuţe: Crearea societaţii

Experiment nr. 1:

O cameră, în ea 5 maimuţe, de pod atârnă câteva banane, sub ele o scară. După scurt timp o maimuţă s-a apropiat de scară cu intenţia  de a lua bananele. Dar numai cum s-a atins de scară , s-a deschis un robinet şi pe toate maimuţele  le-a udat cu apă foarte rece . După ceva timp o altă maimuţă a incercat să i-a bananele, dar aceeaşi apă rece ca geaţa. A 3-a maimuţă înnebunită de foame s-a îndreptat spre scară , insă a fost oprită de celelalte 4 care n-au dorit un eventual duş rece.
Dupa cel de-al 3-lea caz din cameră au scos o maimuţă udă şi au înlocuit-o cu alta uscată. Primul lucru pe care l-a făcut ea, a incercat să i-a bananele , dar a fost asaltată de maimuţele agresive care deja se aflau in cameră. Dupa 3 incercări ea a inţeles că nu va putea face rost de banane.


Acum scoateţi din cameră încă o maimuţă din primele 5 iniţiale şi înlocuiţ-o cu alta nouă. Primul lucru care il face , este: îndreptarea spre scară,  însă toate maimuţele in colectiv o atacă, inclusiv şi cea care a fost schimbată prima.

Deci, încetul cu incetul au fost înlocuite toate cele 5 maimuţe şi rezultatul final a fost: 5 maimuţe care nu au fost udate cu apă , dar care nu vor permite nimanui să se apropie de scară pentru a lua bananele.


Experiment nr. 2

O cameră, în ea 5 maimuţe , pe mijlocul camereii o scară iar in vârf o banană. Când prima maimuţă observă banana incepe să se urce pe scară , când ajunge şi vrea sa ia banana un jet de apă rece o dă jos de pe scară . Şi tot aşa fiecare maimuţă pe rând încearcă să se ridice dar un jet de apă rece le dă jos de pe scară şi ele renunţă la banană.
O maimuţă este înlocuită. Primul lucru pe care îl face ea , se îndreaptă spre scară insă celelalte 4 care deja au fost date jos de jetul rece încearcă să o oprească. Grija faţă de cel apropiat s-a manifestat prin agresivitate , maimuţa nouă ne înţelegând ce se intâmpla a incercat să lupte dar a fost în zadar, era una contra 4 şi intr-un final a cedat fară să înţeleagă de ce.
Pe rând toate 5 maimuţe au fost schimbate, de fiecare dată când o maimuţă nouă intra în cameră ea era batută fară să mai vadă scara sau banana , ea deja era în afara jocului.

În sfârşit , banana , continua să se afle pe scară însă cele 5 maimuţe uscate ocupate cu bătaia permanentă nici nu se gândesc să se apropie de scară . Unica lor ocupaţie acum este să urmarească dupa uşă, de unde v-a aparea noua maimuţă ca să o atace.

De ce aşa se întâmpla? Pentru că la ele deja AŞA E PRIMIT. Vă este cunoscută situaţia?


Un comentariu:

  1. Da,cunoscuta! Ideea comunismului,a "turmei" predomina...anume intre fete este mai des intilnita...cineva domina,si respectiv,cineva este dominat...fiind recisiv nu intelege de ce,dar face asa cum i se "predispune"... diferenta este ca maimutele n-au capacitatea de a schimba asta...insa,intre oameni este destul o discutie mai profunda...la un ceai verde cu iasomie :) pt a intelege...

    RăspundețiȘtergere