Pagini

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Experiment şcolar

Necesitatea imbunataţirii calitaţii educaţiei in şcoli a reunit cercetatorii mai multor ţari pentru a efectua un studiu. Pentru aceasta au fost selectaţi profesori din diferite şcoli carora le-a fost comunicat ca motivul selecţiei lor a fost unul pe masură "Sunteţi unul dintre cei mai buni". Pe lânga acest fapt li s-a mai spus că copii, care urmează sa vină la studii sunt la fel selectaţi, dintre cei mai buni, dar nici copii , nici parinţii acestora nu vor şti despre experiment, pentru ca scopul experimentului este de a vedea, cum se vor comporta copii cu IQ inalt ne ştiind despre capacitaţile lor.


Cum şi s-a aşteptat, in raport profesorii au scris, ca toţi copii se descurcă de minune fara excepţii, mai mult, au adaugat ca: lucrul cu acesti copii este o placere şi ş-ar dori sa lucreze cu ei permanent.

În acest proiect a fost un mic secret. Profesorii nu ştiau ca ei nu au fost aleşi pentru nivelul inalt de a preda. Alegerea s-a facut arbitrar. La fel şi copii au fost aleşi delaolaltă. Dar cum aşteptările erau mari şi rezultatele au fost mari. Deoarece profesorii se considerau deosebiţi, şi pe copii ii considerau deosebiţi, din acest motiv s-au obţinut rezultate inalte.

Ce înseamnă asta? Asta înseamnă ca doar părerea ta despre tine sau despre altă persoana poate radical schimba viaţa.

Un comentariu:

  1. Despre experimentul asta am mai citit undeva, intr-o revista online canadiana parca...asta ar fi o metoda buna pentru profesorii nostri, sa ii ia pe toti copiii de buni, din start, fara prejudecati sau discriminare. Pe de alta parte, noi habar nu avem de cite suntem in stare. De multe ori ne dam seama de asta doar cind ajungem in anumite situatii, adesea critice sau la limita. Altfel spus, let's continue exploring ourselves!

    RăspundețiȘtergere